Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

δυστυχώς, η σκέψη απαιτεί χρόνο

"Μάλιστα" λέει η παρουσιάστρια. "Και σήμερα, Φιλομήδη, θεωρείτε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει; Ότι καθένας από μας βρίσκει τον τρόπο να τα βγάλει πέρα με το πραγματικό που μας προσφέρεται;"
"Ναι. Απολύτως. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω αυτή τη φράση του Νίτσε: Οι αλήθειες είναι ψευδαισθήσεις που έχουμε ξεχάσει ότι είναι ψευδαισθήσεις". Εδώ, όλος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα, που ανατρέπει όλες μας τις ψευδαισθήσεις. Μας στέλνουν ένα σημάδι, αναμφίβολα. Δυστυχώς, η σκέψη απαιτεί χρόνο. Η ειρωνεία του πράγματος είναι πως το γεγονός ότι είμαστε εικονικοί μάς δίνει ίσως περισσότερες υποχρεώσεις προς τον πλησίον μας, προς τον πλανήτη. Και κυρίως, σε συλλογικό επίπεδο."
"Μα γιατί;"
"Επειδή -και αυτό ειπώθηκε ήδη από έναν μαθηματικό- το τεστ αυτό δεν απευθύνθηκε σ' εμάς ως άτομα. Η προσομοίωση αυτή αφορά τον ωκεανό· δεκάρα δεν δίνει για το πώς κινείται κάθε υδάτινο μόριο. Η προσομοίωση αναμένει μιαν αντίδραση από ολόκληρο τον ανθρώπινο είδος. Δε θα υπάρξει υπέρτατος σωτήρας. Θα πρέπει να σωθούμε μόνοι μας.

Hervé Le Tellier, "Η Ανωμαλία", Opera 2021 (μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου