Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

cool

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας καταλάβαμε ότι σχεδόν οι μισοί -ίσως και οι περισσότεροι- έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Έκαναν, κατ' ορισμό, κατάχρηση σεξ. Χρησιμοποιούν το σεξ για να αλλάξουν τα συναισθήματά τους. Είναι, μεταξύ άλλων, μεγαλοκαταναλωτές πορνό, τακτικοί θαμώνες πορνομάγαζων. Αγοράζουν σεξ και αποτελούν το μεγάλο ποσοστό αυτών που αγοράζουν πορνοϋπηρεσίες. Ο σεξομανής ψάχνει για απολαύσεις για να αποφύγει να νιώθει ανησυχία και νευρικότητα. Θέλει να αποφύγει τη χρόνια κατάσταση του να μην ανήκει πουθενά, τη μοναξιά και την κενότητα.
Η αιτία που κανείς κάνει κατάχρηση σεξ, ναρκωτικών, φαγητού, τυχερών παιχνιδιών κ.λπ. -η ψυχή της κατάχρησης δηλαδή- είναι επειδή θέλει να αλλάξει/ορίσει τα αισθήματά του.
Ένας ψυχολόγος θα έλεγε ότι ο σεξομανής "σεξοποιεί" συναισθήματα όπως οργή, μοναξιά, φόβο κ.λπ. και ενεργεί με σεξ για να αλλάξει αυτά τα συναισθήματα.
Με αυτό το μοντέλο επεξήγησης θα μπορούσε να πει κανείς ότι εγώ -όταν ήπια αλκοόλ για πρώτη φορά- "αλκοολοποίησα" τα συναισθήματά μου του άγχους, της μοναξιάς και του φόβου. Όταν έπινα αλκοόλ εξαφανίζονταν αυτά τα συναισθήματα και τα αντικαθιστούσαν άλλα. Άρχιζα να αισθάνομαι καλά. Αισθανόμουν χαλαρός και cool.
Η κατανάλωση αλκοόλ εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε εθισμό και κατέληξε σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά επειδή ήξερα τι αποτέλεσμα θα είχε για μένα προσωπικά. Το ίδιο ισχύει για όλων των ειδών τις καταχρήσεις.

Roslund & Hellström, "Η Θυρίδα", Οξύ 2011 (μετάφραση Ξενοφών Παγκαλιάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου